maandag, september 26
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Een bejaardentehuis oftewel een verzorgingshuis is een woon-zorgcentrum voor ouderen die er tijdelijk of permanent wonen omdat ze in hun oorspronkelijke woonsituatie de verzorging en hulp die ze nodig hebben niet optimaal kunnen krijgen. Er zijn natuurlijk verschillende zorginstellingen via websites te vinden. Maar hoe kies je het bejaardentehuis dat bij jouw of jouw naaste past?

Je kunt kiezen voor een particuliere verzorgingshuis of een zorginstelling dat betaald wordt door de Rijksoverheid.

Particuliere verzorgingstehuizen

De particuliere verzorgingstehuizen of zorgvilla’s hebben een aantal voordelen boven de normale bejaardentehuizen. Het enige nadeel van zorgvilla’s is dat er een hoger prijskaartje aan hangt. Dit hoog prijskaartje is geassocieerd met een betere zorgverlening. Enkele voordelen die je hebt als je kiest voor een zorgvilla zijn:

Kleinschalig

In een zorgvilla woon je met niet al te veel mensen en kun je heel gemakkelijk een ieder leren kennen. In een zorgvilla woon je met 5 tot 15 andere ouderen en het voordeel hiervan is dat je meer individuele aandacht en begeleiding krijgt van de verzorgers en de bewoners.

Meer individuele aandacht, zorg en begeleiding

Omdat zorgvilla’s prijzig zijn, ontvang je een betere service. Er wordt meer tijd, aandacht en begeleiding geboden aan de bewoners dan bij een reguliere bejaardentehuis. De verzorgers in een zorgvilla zijn meestal ook voor lange tijd in dienst. Hierdoor kun je duurzame relaties opbouwen met de verzorgers en kunnen de verzorgers de bewoners beter leren kennen. Er ontstaat meer routine en herkenbaarheid in het werk dan wanneer er telkens een nieuwe verzorger zich aanmeldt.

Schitterende panden

Zorgvilla’s kunnen in een landelijke of een stedelijke omgeving gevestigd zijn waarvan de panden er altijd heel prachtig uitzien. Zo heb je zorgvilla’s in monumentale panden, grachtenpanden, boederijen etcetera.

Uitgebreide activiteiten 

Zorgvilla’s plannen tal van activiteiten voor hun bewoners die goed aansluit op hun mobiliteit. Enkele activiteiten kunnen zijn knutselmiddagen, bingo, themadagen of spannende uitjes.

Service en voorziening op hoog niveau

Vergeleken met de zorgverlening in een reguliere zorginstelling, zijn de service en voorzieningen bij een zorgvilla stukken beter. Het eten wordt klaargemaakt door een professionele kok die rekening houdt met individuele wensen en behoeften van de bewoners. Het eten wordt altijd warm geserveerd op prachtige servies met zilveren bestek. Er worden hier geen plastic voorwerpen gebruikt bij het eten.

Reguliere zorginstelling

Het grootste deel van de verblijfkosten bij een reguliere zorginstelling wordt betaald door de Rijksoverheid. Om in aanmerking te komen voor verblijf in een reguliere zorginstelling heb je een Wlz-indicatie nodig die jezelf kunt aanvragen bij CIZ (Centrum Indicatieinstelling Zorg). Je kunt ook de Wlz- indicatie laten aanvragen door je huisarts of de thuiszorginstelling. Bij een reguliere zorginstelling wordt je voorzien van maaltijden, huishoudelijke dienstverlening en hulp bij dagelijkse handelingen zoals wassen, aankleden, eten etcetera. Je beschikt over een éénkamer appartement met daarin een eigen douche, keuken en toilet. Voor het verblijven in een reguliere bejaardentehuis betaal je de eerste zes maanden een lage eigen inbreng en vervolgens betaal je de eigen inbreng naar draagkracht. Voor ouderen die meervermogend zijn, kan dit bedrag behoorlijk oplopen. In een verzorgingstehuis wordt er geen intensieve verpleging geboden. Voor een intensievere verpleging kun je terecht bij een verzorgingshuis.

Zoek je naar een geschikte bejaardentehuis, dan is het tijd om onderzoek te doen naar de juiste zorginstelling in jouw buurt. Bekijk ook de woningen in Eindhoven voor 55 plussers.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

About Author

Eva is hoofdredacteur van Dubbo en schrijft over onderwerpen die haar interesseren.

Leave A Reply