vrijdag, juli 19
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

De manier waarop je wijn bewaart is enorm van invloed op de smaak. Het is daarom belangrijk om vooral duurdere wijnen, zoals de beroemde Portugese Port, goed te bewaren. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je wijn het beste kunt bewaren, en waarom een wijnklimaatkast bijna altijd een goede aankoop is.

Portugese Port bewaren

Port komt tot stand door alcohol tijdens de gisting toe te voegen. De gisting stopt, zodat niet alle suiker uit de druiven wordt omgezet in alcohol. Daardoor is port zoet. Er zijn verschillende types port: met en zonder jaartal en port die korter of langer op hout heeft gerijpt.

  • De port zonder jaargang is een blend om een constante smaak te bereiken:
  • ruby is kort (3 jaar) op hout gerijpt en is daardoor fris en fruitig van stijl;
  • tawny heeft juist lang op hout gerijpt. Oude tawny (tot meer dan 40 jaar oud) kan erg goed zijn.

Port met jaartal is vintage, colheita of late bottled vintage:

  • Late Bottled Vintage is een port van één jaargang die vier tot zes jaar houtrijping heeft gehad. Het lijkt op een lichte vintage die op dronk is op het moment dat hij in de fles gaat;
  • Colheita is een port met jaartal die ten minste 7 jaar houtrijping heeft gehad. Deze port is te omschrijven als een tawny van één oogstjaar;
  • Vintage is de trots van de portmaker. Alleen in de beste jaren wordt deze port gemaakt van de beste druiven. Na maximaal twee jaar op vat, kan en moet de port nog decennia in de fles rijpen.

Wijn bewaren in een wijnklimaatkast

Al dan niet in samenwerking met bijvoorbeeld grote Franse wijnhuizen, worden in Portugal, onder andere in de portstreek, zeer goede en bijzondere  witte en rode wijnen gemaakt die sterk worden onderschat.

Een wijnklimaatkast, ook wel bekend als een wijnkoelkast, is dé oplossing om uw favoriete flessen Portugese wijn te bewaren. Het bewaren van uw wijnflessen in een wijnkelder of wijnkast is natuurlijk ook een optie. Echter is lang niet iedereen in het bezit van een geschikte kelder om in te richten als wijnkelder. Het bewaren van wijn vraagt om een donkere omgeving, een stabiele temperatuur (bij voorkeur tussen de 10 en 13°C), de juiste luchtvochtigheidsgraad, een goede en constante luchtcirculatie en een trillingvrije omgeving.

In de wijnklimaatkast heerst een rustig klimaat zodat de wijn langer bewaard kan worden, de smaak en aroma’s behouden blijven en u altijd een heerlijk wijntje direct op temperatuur hebt liggen om te consumeren in uw woning. De glazen deur met RVS deurrand, houten plateaus en witte LED interieurverlichting zorgen voor een chique uitstraling.

Wijnklimaatkast

Lees ook ons artikel over de lekkerste Gin & Tonic combinaties!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

About Author

Eva is hoofdredacteur van Dubbo en schrijft over onderwerpen die haar interesseren.

Leave A Reply