Nieuw in Nederland zijn de deelscooters. Nadat in 2016 eerst de deelfietsen in heel Nederland in het straatbeeld verschenen, zijn nu de scooters aan de beurt. In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van een deelscooter, en waar je ze allemaal kunt vinden.
Wat zijn deelscooters
Deelscooters zijn elektrische scooters die iedereen mag gebruiken. Via een app kan jij een scooter opzoeken die in de buurt staat en deze direct reserveren. Daarna kan je er naartoe lopen en de scooter starten. Je betaalt dat een vast bedrag per minuut of kilometer om naar je bestemming te rijden. Wanneer je bent aangekomen parkeer je, deactiveer je de scooter weer en betaal je voor de gebruikte kilometers of minuten.

Deelscooters in Nederland
Op dit moment is er maar één aanbieder van deelscooters in Nederland, Felyx. Deze groene, elektrische scooters rijden zowel in Amsterdam als in Rotterdam. Bij Felyx betaal je 0,30 cent per minuut tijdens het rijden en 0,05 cent per minuut in de parkeerstand. Kijk op de website van Felyx voor meer informatie.
Deelscooters in het buitenland
In het buitenland zijn deze elektrische scooters al heel populair. Vooral in Duitsland zijn ze in de meeste grote steden te vinden. In Berlijn heb je bijvoorbeeld Emmy, COUP en Gogoro. Voor de klant heeft de vele concurrentie een groot voordeel, de prijs gaat namelijk omlaag. Waar je bij Felyx 30 cent per minuut betaalt kost een e-scooter van Emmy in Berlijn maar 5 cent per minuut.
Maar ook in België zet de deelbare e-scooter voet aan de grond. Daar begint auto-deelplatform Poppy binnenkort met een scooter variant. In Brussel rijden de scooters van Scooty rond.
De toekomst van deelscooters
De toekomt van deze vorm van vervoer is nog onzeker. In Amsterdam is men niet altijd even blij met de extra vervoersmiddelen die overal in de openbare ruimte geparkeerd mogen worden. En ook in Rotterdam, waar in zomer van 2018 meer dan 300 scooters de weg op zijn gestuurd, is het maar de vraag hoe de bewoners en de politiek reageren.
Wat denk jij? De deelfietsen worden inmiddels geweerd uit de meeste grote steden. Gaat dit met de scooters ook gebeuren? Geef je mening in de reacties hieronder!
