maandag, september 26
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Wanneer je een woning koopt van een woningcorporatie krijg je vaak te maken met zelfbewoningsplicht. Daarnaast rust deze zelfbewoningsplicht, soms ook zelfwoonplicht of zelfbewoningsclausule genoemd, ook nagenoeg altijd op de huurhuizen die deze corporaties aanbieden. Dit is een artikel opgenomen in het koop- of huurcontract waarin staat dat alleen de eigenaar (of huurder) er mag wonen. Een woning waarop zelfbewoningsplicht rust mag niet worden (door)verhuurd.

Zelfbewoningsplicht bij koophuizen

Woningcorporatie moeten de laatste jaren veel woningen verkopen om geld vrij te maken. Meestal worden deze woningen onder de marktprijs verkocht, en zijn voor handelaren dus heel interessant. Om deze woningen tegen handelaren te beschermen kan de woningeigenaar een zelfbewoningsplicht instellen.

Het weren van handelaren heeft meerdere functies. Uit een maatschappelijk belang doet de corporatie zijn best om woningen betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden. Wanneer te veel huizen aan handelaren worden verkocht drijft dat de prijs omhoog, waardoor minder mensen in staat zijn een dusdanig huis te kopen.

In een woning waar deze regels gelden moet de eigenaar zelf wonen. Je mag deze woning niet verhuren aan derden, zowel voor een kortere of langere tijd. Dit kan de woningcorporatie doen omdat de grond meestal nog hun eigendom is, of omdat dit is opgenomen in een clausule in de koopovereenkomst.

De duur verschilt per keer en per woningcorporatie. Soms één of meerdere jaren, soms voor onbepaalde tijd. De corporatie voert actief controles uit om deze regels te handhaven, en controleert vooraf in het Kadaster of de koper geen andere woningen in zijn bezit heeft.

Zelfbewoningsplicht bij huurhuizen

Huur je een huis van een woningcorporatie, dan rust daar vaak zelfbewoningsplicht op. Deze woning mag je alleen in uitzonderlijke gevallen, met toestemming van bijvoorbeeld de Vereniging van Eigenaren of de woningcorporatie, worden onderverhuurd aan derden.

Op de website van het Rotterdamse Woonbrood staat over dit onderwerp geschreven:

Wij kennen de zogenaamde zelfbewoningsplicht. Dit betekent dat op het moment dat een eigenaar zijn woning verhuurt aan derden zonder onze toestemming, hij handelt in strijd met de zelfbewoningsplicht opgenomen in de erfpachtbepalingen behorend bij de koopovereenkomst die hij met ons heeft gesloten.

In het nieuws

In Amsterdam wordt onderzocht of er vanuit de gemeente een algemene zelfbewoningsplicht kan worden ingesteld. Deze afspraak zou dan in het erfpachtcontract worden opgenomen. Initiatiefnemer en wethouder Laurens Ivens zegt hierover:

Hiermee wordt voorkomen dat een woning wordt gekocht voor de verhuur en blijven de woningen toegankelijk voor eigenaar-bewoners.

Vragen over zelfbewoningsplicht

Heb je een vraag over dit onderwerp? Kan ik je ergens mee helpen? Plaats je vraag of reactie in de comments onder dit bericht, dan doe ik mijn best om je bericht zo snel en volledig mogelijk te beantwoorden!

"<yoastmark

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

About Author

Met ruim 20 jaar ervaring als makelaar kent deze wereld geen geheimen meer voor Jim. Gelukkig deelt hij zijn kennis hier op Dubbo!

22 reacties

 1. Goedemiddag,

  Ik heb een vraag over de zelfbewoningsplicht. Ik heb 3 jaar geleden een eengezinswoning gekocht van een woningstichting. Het betrof een voormalig huurwoning. In het koopcontract is een clausule opgenomen over zelfbewoningsplicht. Er staat daarbij geen termijn genoemd. Overigens zie ik in het contract ook geen boeteclausule opgenomen wanneer ik mij niet aan de zelfbewoningsplicht zou houden.

  Ik woon tot op heden ook gewoon zelf in de woning en ik verwacht daar ook in ieder geval nog 2 jaar te blijven wonen. Echter is het mogelijk dat ik over 2 a 3 jaar wil gaan samenwonen met mijn vriend. Ik wil mijn eigen woning wel graag aanhouden, mocht het uiteindelijk toch mislopen, zodat ik dan mijn eigen woning heb om op terug te vallen. Wanneer ik bij mijn vriend woon, zou ik mijn eigen woning willen verhuren om op die manier de hypotheek te kunnen blijven voldoen en om een extraatje te kunnen verdienen. Ik denk dan aan het verhuren aan bijvoorbeeld expats. Het gaat dan dus uitdrukkelijk ook om korte huurcontracten (maximaal 1 a 2 jaar).

  Zou dat echter tot problemen kunnen leiden door die clausule van zelfbewoningsplicht die in het koopcontract staat? Er staat in het contract niets over die clausule wanneer ik mijn woning zou verkopen. Een eventuele volgende koper heeft daar dus geen “last” van. Ik kan mijn woning zonder enige “inspraak” van de woningstichting verkopen. Bestaat er ook een wettelijke termijn voor de zelfbewoningsplicht (als er verder geen termijn in het koopcontract wordt genoemd)?

  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet.,
  Petra

  • Jim Boersen on

   Hallo Petra,

   Dit zou inderdaad kunnen leiden tot problemen met de zelfbewoningsplicht.

   Je kan dit het beste gewoon even vragen aan de corporatie, want iedere corporatie gaat hier anders mee om. Zij kunnen bijvoorbeeld schriftelijk toestemming geven voor de verhuur, of aangeven of de zelfbewoningsplicht zal verjaren. Ik kan mijn niet voorstellen dat dit na vijf a zes jaar nog een probleem is.

   Er rust geen wettelijke termijn op zelfbewoningsplicht. De corporatie of projectontwikkelaar mag dit zelf bepalen, en de clausule kan zelfs voor onbepaalde tijd gelden.

   Houd er wel rekening mee dat je in veel gevallen van de hypotheekverstrekker de woning ook niet mag verhuren. Ook van de bank heb je dus toestemming nodig.

   Hopelijk beantwoord dit je vraag.

 2. Goedemorgen,

  Wij zijn een kleinschalige VvE (13 appartementen) zou het ook mogelijk kunnen zijn een zelfbewoningplicht op te nemen in bijvoorbeeld de akte van splitsing.

  Mvg Y.Mensink
  voorzitter.

 3. Ls,

  Ik heb een appartement gekocht met zelfbewoningsplicht (gedurende 3 jaar) van de woningbouwvereniging. Dit appartement was bedoelt voor mijn zoon om tijdens zijn studie te gaan wonen. Echter na 4 maanden werd mijn zoon heel ongelukkig van het op zichzelf wonen en woont weer bij ons in.
  Het appartement staat nu leeg en er zit ook een anti speculatiebeding op van 3 jaar. Welke juridische consequenties zijn er als ik het appartement tegen deze regel in toch verhuur aan derden om leegstand te voorkomen en dus risico op kraken te vermijden en om de hypotheek te kunnen compenseren? Ik lees op internet en hier ook dat het niet mag en dat er actief op gecontroleerd wordt, maar welke sanctie en juridische stappen kan de woningcorporatie ondernemen indien zij erachter komen dat ik het appartement toch commercieel verhuur binnen de 3 jaar zelfbewoningsplicht?

  Mvg, Alex

 4. Beste,

  In mijn contract staat een zelfbewoningsplicht voor een periode van drie jaar. Heeft dit ook tot gevolg dat ik het gedurende die periode niet kan verkopen? Of ziet dit enkel op de mogelijkheid tot verhuur? Moet ik ontheffing vragen bij de verkopende woningcoöperatie?

  mvg AH

 5. Goedenmiddag,
  Wij hebben een koophuis met Koop Garant en de daarbij zelfbewoningsplicht. Op dit moment ben ik uitgezonden voor Defensie en woon op Curacao. Nu wil de woningbouw vereniging waarvan ik het huis gekocht heb ons aan de zelfbewoningsplicht laten voldoen. Het huis staat leeg, wordt ondertussen verbouwd. In 2020 loopt mijn contract in Curacao af, en gaan we weer in onze eigen woning in Nederland wonen.

  Mijn mening is dat ik geen financieel voordeel heb van de woning omdat deze niet verhuurd wordt, de woningbouw vereniging denkt daar anders over. Wat is jullie mening in deze situatie?

 6. Vincent pors on

  Goedemiddag, ik ben van plan om een huis te kopen waar 2 jaar geen verhuurders in mogen dus zelfbewonigsplicht geldt. Nu doe ik dat als investering en laat ik het huis twee jaar onbewoond of voor opslag oid. Moet dit huis worden bewoond door mijzelf of mag ik het ook gewoon onbewoond laten. In twee jaar kan ik het huis op mijn gemakkie opknapper en dan later verhuren.
  Alvast bedankt. Groet Vincent

  • Hallo Vincent, Heb je nog antwoord gekregen op jouw vraag? Ik denk zelf dat je gewoon twee jaar moet zijn ingeschreven op het adres en het dan ook niet kan verhuren. Dit heeft dan m.i. wel consequenties voor de hypotheekrente aftrek van je andere woning. Maar misschien kan je dan wel de hypotheekrente van je box 3 woning in aftrekken?

   Alvast bedankt. Gr. Marcel

 7. Goedendag,

  Ik heb een vraag over de zelfbewoningsplicht.

  Een huis waarbij een zelfbewoningsplicht van toepassing is mag dus niet verhuurd worden aan derden en moet de eigenaar zelf wonen. Maar wat als de eigenaar van het huis er zelf in woont en de overige 2 of 3 kamers die beschikbaar zijn in het huis verhuurt aan derden. Is dit een probleem volgens de zelfbewoningslicht? Ik zou denken van niet, want de eigenaar woont namelijk in het huis.

  Ik hoor graag van u. Alvast bedankt!

 8. Beste Jim,

  Waar wordt deze plicht gedefinieerd in een wet? Ik vind dat namelijk nergens. Als je een zelfbewoningsplicht hebt, mag je dan wel zelf in de woning wonen en 1 kamer onderverhuren? Alvast bedankt.

  Groeten,

  Michelle

 9. Martijn Huijnen on

  beste Jim,

  wij willen een appartement kopen voor onze studerende zoon. Mag dat als het appartement een zelfbewoningplicht heeft? We wonen zelf ergens anders,

  mvg Martijn

 10. Goedendag,

  Ik heb een vraag over de zelfbewoningsplicht. Ik begrijp dat in een woning waar een zelfbewoningsplicht geldt de eigenaar zelf moet wonen. Deze woning mag dus niet verhuurd worden aan derden.

  Maar hoe werkt het wanneer de eigenaar zelf in de koopwoning woont maar de overige kamers in de woning verhuurt aan derden? Dit moet toch kunnen aangezien de eigenaar in het huis woont?

  Ik hoor graag van u. Alvast bedankt!

  • Beste A.,

   Ook ik vraag mij af of je al meer weet over de bovengenoemde kwestie. Hoor het graag van je!

   Groetjes,

   NR

 11. Ik woon in een appartementscomplex met 16 woningen. Wat kunnen wij doen om te voorkomen dat als er een woning te koop staat deze door iemand wordt gekocht en dat deze het appartement gaat verhuren? Heeft het zin om een zelfbewonersplicht in het huishoudelijk reglement op te nemen? Het complex heeft als bestemming wonen

  Ik weet niet hoe de wet op dit punt is en ik hoop dat u ons kan helpen

  Alvast bedankt

  Hans

 12. Goedendag, wij hebben een huis gekocht voor onze dochter met de verplichting tot zelfbewoning.
  Mag zij hier nu zonder toestemming van de woningbouwstichting met een vriendin gaan samenwonen?
  Het is wel de bedoeling dat de vriendin mee betaald aan de huur.

 13. Goedemorgen,

  Vraag mbt zelfbewoningsplicht: is het mogelijk dat je als ouders een huis koopt en het verhuurt aan kind?

 14. LS,

  ik heb een vraag. Een vriendin van mij heeft een huis gekocht, waar ik ga onderhuren. Nu is mijn vriendin de eerste twee maanden op vakantie, maar mag ik nu dan hier wel al wonen? Zij staat dan wel ingeschreven op dat pand en er gaat niemand anders in haar kamer wonen. Want stel dit mag niet, betekent dat dan dat zij altijd fysiek aanwezig mag zijn, ook in de vakanties, etc.

  Bedankt alvast,

  Vief

 15. Wim Masselink on

  Beste Jim,

  Als ik mijn appartement (VvE) wil verkopen, mag ik dan als particulier verkoper een zelfbewoningsplicht voor 3 jaar plus boetebeding opnemen in mijn verkoopakte. Ik wil voorkomen dat een investeerder het koopt voor verhuur.
  En, is dit juridisch houdbaar?

 16. Beste, ls,

  Recent heb ik een woning gekocht. De gemeente is op zichzelf geen partij (geen erfpacht).

  Bij de koop waren wij verplicht middels een te tekenen papierke (waarvan wij geen kopie hebben gekregen) waarop staat dat wij een zelfbewoning termijn van 5 jaar accepteren.

  Deze verplichting werd door de gemeente opgelegd. Onderliggende regelgeving of beleidsregels e.d. zijn ons niet bekend.

  Nu een halfjaar later hebben wij de leveringsakte ondertekend waarin staat dat er vrij van alle bezwaren wordt geleverd. Van een voorafgaande verplichting staat niets vermeld in de leveringsakte.

  Zijn wij verplicht ons aan een zelfbewoningsplicht te houden als deze niet is vermeld in de akte van levering ?

  Graag uw reactie, met vriendelijke groet, Marieke op de Weege

 17. hallo,
  ik woon in een flatje met zelfbewoningsplicht. in de huurovereenkomst staat dat ik dan de hoofdbewoner moet zijn maar mag ik in dat geval samen wonen met mijn vriendin?
  alvast bedankt,
  mvg yorick

 18. Ik heb een vraag over de zelfbewoningsplicht.

  Wij willen een appartement kopen van een woningstichting voor onze studerende zoon.
  Een appartement waarbij een zelfbewoningsplicht van toepassing is mag dus niet verhuurd worden aan derden en moet de eigenaar zelf wonen. Maar wat als onze zoon als eigenaar van het appartement er zelf in woont en de overige 1 of 2 kamers die beschikbaar zijn in het huis verhuurt aan andere studenten. Is dit een probleem volgens de zelfbewoningslicht? Ik zou denken van niet, want de eigenaar woont namelijk in het appartement toch?

  Gr.
  Roberto.

Leave A Reply