maandag, september 26
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Vind je dat je te weinig verdient? Heb je bijvoorbeeld gehoord dat collega’s meer verdienen voor hetzelfde werk, of kom je niet uit met je maandelijkse lasten? Dan wordt het tijd om te vragen om een salarisverhoging.

Veel mensen vinden het ingewikkeld, vragen om meer geld. En het vinden van een juist moment om dit aan te kaarten vaak ongemakkelijk. Niet gek dat veel werknemers dit onderwerp liever vermijden. Maar hoe doe je dat nou, vragen om een salarisverhoging? En wat is dan een redelijke verhoging?

Juiste moment om een salarisverhoging te vragen

Het beste moment om te vragen om een hoger salaris is meestal het beoordelingsgesprek. Maar helaas zijn er veel bedrijven waarbij beoordelingsgesprekken niet tot de normale gang van zaken behoren. En wat moet je dan?

Je zou bijvoorbeeld een gesprek aan kunnen vragen met je leidinggevenden. Vind je het spannend om dit persoonlijk te doen, dan kan dit ook via de e-mail. Je hoeft niet direct aan te geven waarom je met diegene wilt spreken, maar het eerst algemeen houden, en pas in het gesprek ter zaken komen.

Wat is een normale salarisverhoging?

Wat is een normale verhoging?

Tijd voor de hamvraag. Wat is een normale, redelijke salarisverhoging? Dat is van veel factoren afhankelijk. Een cao, je contract of een bedrijfsregeling kunnen hier soms bij helpen. Daarin staat opgeschreven wat de regels zijn binnen het bedrijf. Deze regels lopen sterk uiteen, en verschillen ook enorm per sector.

Het bepalen van een redelijke salarisverhoging is een moeilijke klus, en van veel factoren afhankelijk. Dingen waar je bijvoorbeeld rekening mee kan houden:

  • Wat is je functie? Ben je een junior, medior of senior?
  • Heb je meer verantwoordelijkheid gekregen?
  • Verdienen anderen in gelijke functies meer of minder?
  • Hoe gaat het met de economie? Worden producten duurder?
  • Verdient het bedrijf meer geld dan voorheen? Moet jij hiervoor gecompenseerd worden?
  • Is je vakantietoeslag (standaard 8%) al meegenomen in je salaris?

Maar er zijn veel meer factoren. Kijk vooral naar je persoonlijke situatie, en probeer argumenten te bedenken waarom jij meer geld zou moeten krijgen. Verplaats je hierbij in de werkgever, en probeer vanuit zijn of haar standpunt te denken.

En hoeveel moet je dan vragen? Uit onderzoek blijkt dat een verhoging van tussen de 5 a 10% redelijk is.

Afspraken op papier

Als laatste: zet de afspraken altijd op papier. Ook wanneer vertrouwen geen probleem is, is het belangrijk om de afspraken duidelijk te noteren. Je wilt achteraf geen problemen en een welles-nietes discussie met je werkgever. Want die zal je bijna altijd verliezen!

Nog vragen over je salaris? Of advies nodig over jouw persoonlijke situatie? Stel je vraag in de reacties hieronder!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

About Author

Eva is hoofdredacteur van Dubbo en schrijft over onderwerpen die haar interesseren.

Leave A Reply