Het is inmiddels wel algemeen bekend dat elektronische apparaten niet zo zeer altijd perfect meten. Soms moet daarvoor gekeken worden of hij nog goed meer, dit kun je dus doen door het kalibreren van het meet instrument. Zo kun je checken of hij nog goed meet!
Waar is kalibreren goed voor?
Kalibreren is eigenlijk het checken op een afwijking in de meting van een meetinstrument. Dat kun je checken door een zo genoemde tolerantie. Hierbij kun je met twee meetinstrumenten kijken of ze beide hetzelfde aangeven, waarbij je dus bij de ene zeker weet dat hij goed meet. De meest voornamelijk voorkomende reden om te kalibreren is eigenlijk om ervoor te zorgen dat alle apparatuur in jouw bedrijf betrouwbaar meet. Zodra je apparatuur niet betrouwbaar meet kun je problemen krijgen zoals bijvoorbeeld discussies rondom hoeveelheden, faalkosten of bijvoorbeeld voedselproblemen. Ook kan er twijfel ontstaan in jouw vakbekwaamheid bij calibratie. Denk hierbij aan een thermometer waarmee jij controleert of je voedsel voldoende verwarmd is om de verkoop in te gaan. Zodra die niet betrouwbaar meet kan het zo zijn dat hij aangeeft warm genoeg te zijn terwijl hij eigenlijk nog niet warm genoeg is.
Wanneer en hoe vaak moet je kalibreren?
Om antwoord te kunnen geven op deze vraag is je persoonlijke situatie eigenlijk best belangrijk. Het hangt er namelijk erg van af hoe vaak en frequent je een instrument gebruikt, maar ook de gewenste nauwkeurigheid die je wilt hangt af om dat te bepalen. Gebruik je een apparaat niet heel vaak of ligt ie lang stil, dan kan het zo zijn dat hij niet frequent en nauwkeurig meet. Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat het maar een minimale afwijking heeft en misschien vind je dat niet erg maar aan de andere kant wil je misschien wel dat hij perfect meet. Ons kalibratie meetmiddelen advies op deze vraag is dan ook eigenlijk om te proberen al je meetinstrumenten jaarlijks te laten kalibreren. Zo vergroot je de kans op minimale afwijkingen in je metingen. Zo kun je eigenlijk ook wel snel zeggen dat je apparatuur perfect meet.
Welke meetinstrumenten kun je kalibreren?
Er zijn verschillende soorten meetinstrumenten die je kunt hebben, en die dus gekalibreerd moeten worden. De meest voorkomende en meest gebruikte zijn:
- Thermometers
Hieronder vallen thermometers die ingebouwd zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld ovens, vrieskasten en koelkasten zijn. Ook kunnen het losse thermometers zijn.
- Luchtvochtigheid
Dit gaat over de hygrometers. Deze meten de grootheid van vocht, hier kun je het ook hebben over losse en vaste hygrometers. Ingebouwde kun je vinden in bijvoorbeeld klimaatkasten en geklimatiseerde ruimten.
- Vloeistof volume
Hierbij wordt de hoeveelheid vloeistof die aanwezig is gemeten. Deze meters kun je gebruiken voor de hoeveelheid vloeistof of de doorvoersnelheid.
- Geometrie
Hierbij zijn er meerdere meetinstrumenten die gekalibreerd dienen te worden. De meest gebruikte zijn meetklokken, schuifdeuren, lengtemeters en schroefmaten
- Inhoudsbepaling opslagtanks
Hierbij wordt de inhoud gemeten van de tank met als functie de vloeistofhoeveelheid. Bij het kalibreren wordt er gelet op deze aspecten voornamelijk: De inhoud, vloeistofhoogtemeters en de vorm van de tank. Hierbij moet je wel onthouden dat inspectie geadviseerd wordt.