donderdag, augustus 6
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Achter de vraagprijs van een huis op bijvoorbeeld Funda staat meestal de afkorting van vrij op naam (v.o.n.) of kosten koper (k.k.). Dit heeft te maken met de bijkomende kosten bij het kopen van een huis. In dit artikel hebben wij de verschillen en kenmerken tussen v.o.n. en k.k. onder elkaar gezet.

Verschil tussen v.o.n. en k.k.

Kosten koper (k.k.)

Kosten koper is de meest gebruikte vorm om de kosten van het kopen van een huis te verdelen. Dit betekent dat alle bijkomende kosten, dus de kosten bij het aankopen van een woning bovenop de vraagprijs, voor de koper zijn. Bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, de kosten voor de hypotheekakte en de notariskosten vallen hier onder.

Vrij op naam (v.o.n.)

Voornamelijk bij nieuwbouwprojecten wordt vaak gebruik gemaakt van een vrij op naam constructie. Hiermee wordt bedoelt dat de huis gerelateerde kosten in de koopsom zijn opgenomen, zoals de overdrachtsbelasting of de notariskosten. Let op: je kosten die je zelf maakt, zoals voor het aanvragen van de hypotheek, zitten hier niet in!

Hoeveel scheelt v.o.n. of k.k. in je portemonnee?

Het verschil tussen v.o.n. en k.k. kan aanzienlijk zijn. Bij vrij op naam moet je uitgaan van ongeveer 3% kosten bovenop de vraagprijs, bij kosten koper kan je al snel rekenen op 6%. Dit lijkt maar een een klein verschil, maar met een flinke verkoopprijs kunnen de kosten aardig in de papieren lopen.

Kosten v.o.n. en k.k. uitrekenen

Hoeveel de kosten in jouw geval zullen zijn is makkelijk uit te rekenen. Koop je bijvoorbeeld een huis van 150.000 euro, dan kan je als volgt rekenen:

Bij kosten koper: 150.000 x 6% = 9.000 euro kosten
Bij vrij op naam: 150.000 x 3% = 4.500 euro kosten

Over het algemeen kan je deze kosten gewoon meefinancieren in je hypotheek. Hou er wel rekening mee dat je steeds meer eigen geld mee moet nemen om een hypotheek te krijgen. Reken de kosten dus goed uit voor je gaat bieden op een huis!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

About Author

Met ruim 20 jaar ervaring als makelaar kent deze wereld geen geheimen meer voor Jim. Gelukkig deelt hij zijn kennis hier op Dubbo!

Leave A Reply