maandag, september 26
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Een verstopte afvoer in de keuken, toilet of douche? Niet zo een leuke klus voor je zelf maar het moet als je de loodgieter nogal prijzig vindt. Om kosten te besparen kun je eerst zelf proberen om de verstopping op te lossen. Mocht het toch niet lukken dan kun je alsnog een loodgieter laten komen. Welke actie kun je ondernemen om zelf de afvoer te ontstoppen?

Een verstopping ontstaat doordat vuil of kleine restjes afval in de afvoer terechtkomen. Een verstopping van de regenpijp kan veroorzaakt worden door takjes en bladeren. Je kunt de afvoer eerst zelf ontstoppen voor je een deskundige loodgieter inschakelt. Het is heus niet zo een moeilijke klus. Hier zijn enkele tips om zelfstandig de afvoer te ontstoppen:

Maak gebruik van de ontstopper

Met een ontstopper kun je de opgepropte vuil in de sifon los pompen en weg spoelen. De ontstopper is een zuignap aan een stok die al het vuil dat in sifon zit vacuümt. Maak de overloop van de wasbak dicht met tape of een doek zodat er geen lucht naar binnen kan. Vervolgens laat je wat water stromen in de wasbak zodat het zuignap-effect wordt versterkt. Zet de onststopper over de afvoerput en maak stevige pompende bewegingen. Als je de zuignap lostrekt zul je merken dat al het water wegspoelt.

Maak de sifon schoon 

Een sifon hoort eigenlijk regelmatig schoongemaakt te worden. Zo voorkom je ernstige verstoppingen die verder in de leidingen kunnen zitten alsook nare geurtjes. Een sifon is makkelijk schoon te maken. Zet de ramen open om het huis te ventileren van de vieze geurtjes die vrij zullen komen en bescherm jezelf met handschoenen. Plaats een lege emmer op een dweil onder het sifon. Schroef de sifon los en verwijder al het vuil dat zich daarin heeft opgehoopt. Maak gelijk de afvoerbuis schoon en schroef de sifon weer stevig vast. Nu moet de afvoer goed doorlopen.

Kokend water

Als de twee bovenstaande tips niet effectief zijn, dan ligt het probleem verder in de leidingen. Een verstopping in de leiding kan veroorzaakt worden door vetophoping. Dit probleem kun je verhelpen door kokend water te gieten door de afvoer. Het vet zal hierdoor dan “wegsmelten”. Deze manier van ontstopppen is zeer milieuvriendelijk.

Baksoda en azijn  

Met baksoda en azijn kun je de afvoer op een milieuvriendelijke wijze ontstoppen. Giet een kopje baksoda in het afvoerputje en doe er wat azijn bij. Wees wel voorzichtig want dit kan gaan bruisen, schuimen en borrelen. Houd je gezicht daarbij wat op afstand. Laat dit papje een kwartiertje staan om te werken en giet vervolgens kokend water eroverheen. Dit is echt een milieuvriendelijke manier om de afvoer te ontstoppen.

Heb je een verstopte toilet? Dan kun je deze ontstoppen met baksoda en azijn.

Giet een pak baksoda in de pot en vervolgens een middelgrote fles azijn. Door deze combinatie ontstaat er een bruis en schuim. Laat dit mengsel een paar minuten staan en giet daarna een emmer kokend water in de toiletpot. Laat het de hele nacht inwerken en spoel de volgende ochtend het toilet door.

Door zelf de afvoer te ontstoppen, bespaar je jezelf heel wat kosten. Wat extra werk kan eigenlijk geen kwaad. Kies je er toch voor om dit niet zelf te doen, dan kun je bijstand bij verstoppingen vragen aan de loodgieter.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

About Author

Eva is hoofdredacteur van Dubbo en schrijft over onderwerpen die haar interesseren.

Leave A Reply