De energietarieven gaan volgend jaar weer fors omhoog. Een gemiddeld gezin betaalt in 2019 liefst €130 meer energiekosten dan in 2018. Dat heeft te maken met de stijgende energieprijzen, maar ook door een verhoogde belasting op energie. De overheid gaat de belasting op gas namelijk verhogen. Daarentegen gaat de belasting op stroom juist iets omlaag. Al met al vormen de energiekosten een belangrijke maandelijkse kostenpost. In deze blog kijken we wat je allemaal kunt doen om te besparen op energie.
Allereerst bieden we een aantal tips hoe je gemakkelijk minder energie kunt verbruiken. Uiteindelijk is het natuurlijk zo dat hoe minder energie je verbruikt, je minder betaalt. Vervolgens kijken we welke alternatieven er zijn voor de gasgestookte CV-ketel. Afsluitend bieden we een aantal tips rondom het vergelijken van energieprijzen.
1. Minder energie verbruiken
Wie wil besparen op de maandelijkse energielasten moet eerst kritisch kijken naar het huidige energieverbruik. Er zijn talloze handige tips die het energieverbruik doen dalen. Hieronder noemen wij 5 tips die jij direct kunt toepassen. Dit is niet alleen gunstig voor jouw portemonnee, je helpt het klimaat ook nog een handje.
- Kies voor ledlampen
Je zou het misschien niet direct denken, maar het verlichten van ons huis kost jaarlijks veel stroom. Vervang de gloeilampen in huis zoveel mogelijk voor energiezuinige ledlampen. - Gebruik de eco-stand op je wasmachine
Misschien heb je ‘m wel eens op je wasmachine zien zitten: de eco-stand. Maar weinig mensen gebruiken deze stand. Het duurt iets langer dan een gewoon programma, maar het bespaart veel energie. - Gebruik een waslijn of droogrek
Ook een wasdroger is een echte stroomvreter. Heb je de droger echt nodig? Met een waslijn of een droogrek wordt de was ook droog, alleen duurt het iets langer. - Zet apparaten écht uit (niet in de standby stand)
Veel mensen zetten hun TV, de ontvanger en de soundbar niet echt uit, maar alleen op de stand-by stand. Probeer apparaten die je niet gebruikt zoveel mogelijk helemaal uit te zetten! - Vervang oude apparaten (stroomvreters)
Heb jij een koelkast, wasmachine, vriezer of droger die al best oud is? Verouderde elektrische apparaten zijn vaak enorme stroomvreters. Koop je een nieuwe koelkast of vriezer? Dan is de kans groot dat deze nog maar de helft van de elektriciteit gebruikt dan van z’n voorganger.
2. Een woning zonder gas realiseren
Zoals in de inleiding van dit artikel al te lezen was wordt het gas steeds duurder, terwijl stroom juist iets goedkoper wordt. De overheid wil graag dat wij langzaam maar zeker van het gas afgaan, en de benodigde stroom zoveel mogelijk zelf opwekken. Een gasvrije woning, en een beter energielabel, realiseer je in 4 stappen:
- Isoleren
Hoe beter je woning geïsoleerd is, des te minder energie je nodig hebt. Zorg bijvoorbeeld voor goede spouwmuurisolatie, gevel- en vloerisolatie, of dubbel glas - Ventileren
Isoleren is niet voldoende: zorg ook dat de woning goed geventileerd is. Zo behoudt je een gezond binnenklimaat - Duurzaam alternatief voor de CV-ketel
Gas wordt steeds duurder, dus ga op zoek naar een duurzaam alternatief voor de CV-ketel. Dat kan zijn een warmtepomp, biomassaketel, of zonneboiler - Wek je eigen stroom op
Waarom betalen voor stroom als je het zelf kunt opwekken? Zonnepanelen worden steeds krachtiger en zijn steeds betaalbaarder.
3. Energieprijzen (blijven) vergelijken
De energietarieven zijn enorm verschillend. Ga dus elk jaar weer op onderzoek uit naar wat nu de goedkoopste energieleverancier is voor jouw situatie. Dit doe je met behulp van de energievergelijker.
Onze tip is om ieder jaar opnieuw over te stappen, energieleveranciers werken namelijk met hoge welkomstkortingen.
Onze tip is om ieder jaar opnieuw over te stappen. Energieleveranciers werken met hoge welkomstkortingen. Door ieder jaar weer prijzen te vergelijken en over te stappen bespaar je al snel €300 of meer. Via energieaanbiedingvergelijken.nl kan je eenvoudig & snel de actuele contracten en leveranciers met elkaar vergelijken.