Hyperventilatie is een aandoening die bij veel mensen bekend is. De bekendste verschijnselen zijn een snelle ademhaling en vaak ook een algeheel paniekerig gevoel. Chronische hyperventilatie onderscheidt zich van hyperventilatie doordat het veel minder prominent aanwezig is. De snelle ademhaling ontbreekt, net als de paniekerig toestand. Deze aandoening oplossen is daardoor helaas niet eenvoudig.
Wat is chronische hyperventilatie?
Chronische hyperventilatie is een toestand waarbij je continue te snel ademt waardoor het zuurstofgehalte in je bloed in onbalans raakt. In tegenstelling tot ‘normale’ hyperventilatie kent de chronische variant ‘vrijwel’ geen aanvallen waarbij je tijdelijk (erg) snel ademt. Let op: deze aandoening oplossen vergt een gedegen aanpak met professionele hulp!
Daarom is deze vorm van hyperventilatie moeilijk te herkennen, en kan het soms jaren duren voor de juiste diagnose is gesteld. Het ontstaan omdat je lichaam gedurende een langere tijd een tekort aan koolstofdioxide heeft. Na een langere tijd raakt je lichaam hieraan gewend en gaat als oplossing sneller en meer proberen te ademen.
Hoe herken je chronische hyperventilatie?
Het is best lastig om chronische hyperventilatie te herkennen omdat de klachten van persoon tot persoon verschillen. Doordat je continu een te laag koolstofdioxide niveau in je lichaam hebt zijn de klachten, waaraan je de aandoening kan herkennen, daaraan gelieerd. Je kunt hierbij denken aan klachten als duizelingen en oververmoeidheid in veel voorkomende situaties.
Wie bepaalt of ik chronische hyperventilatie heb?
Vaak doet de huisarts dat. Omdat de klachten doorgaans ‘vaag’ zijn wordt de diagnose niet snel gesteld en gaan er soms wel jaren overheen. In deze tussenliggende tijd zul je dus last van je klachten houden.
Bestaat er een oplossing voor chronische hyperventilatie?
Ja, een oplossing hiervoor bestaat, alleen is dit niet zo eenvoudig als het innemen van een pilletje. Een logopedist kan je helpen wanneer je klachten ervaart. Samen gaan jullie werken aan jouw ademhaling. Wanneer je controle over je ademhaling (en met name over de snelheid) hebt zullen de klachten langzaam verdwijnen. Maar helaas neemt dit wel wat tijd en geduld in beslag.
Kijk voor meer informatie op deze website. Of stel je vraag in de reacties hieronder, dan proberen wij deze zo snel mogelijk te beantwoorden.
Let op: heb je acute klachten, neem dan altijd contact op met je huisarts of een specialist.