zaterdag, mei 15
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

De klassiekers, ook wel de monumenten genoemd, zijn de vijf belangrijkste en ééndagskoersen in het wielrennen. Dit zijn de meest prestigieuze dagwedstrijden in de sport, en betekenen veel voor renners en trekken veel publiek. De vijf monumenten zijn: Milaan-SanremoRonde van VlaanderenParijs-RoubaixLuik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. In dit artikel is meer informatie over deze vijf koersen te vinden.

De vijf wielerklassiekers: de monumenten

Milaan-Sanremo – La Primavera

De eerste klassieker van het wielerseizoen heeft als bijnaam ‘La Primavera‘, De Lente. Voor veel renners is dit de opening van het seizoen, en wordt er hierna wekelijks gekoerst. Met 298 is deze koers de langste officiele wielerkoers van het jaar, gereden over mooie brede wegen langs de noordelijke kust van Italië.

Deze koerst wordt gezien als een sprintklassieker, omdat de winnaars meestal niet op een heuvel worden besloten maar op de statige Via Roma in Sanremo. De 108ste editie van deze klassieker wordt op 17 maart 2018 gehouden.

Ronde van Vlaanderen – Vlaanderens Mooiste

Twee weken later staat de tweede klassieker op het programma: de Ronde van Vlaanderen. Liefkozend ook ‘Vlaanderens Mooiste‘ genoemd. Een prachtige koers over kasseien en korte maar stijle heuvels dwars door Vlaanderen. De Ronde van Vlaanderen wordt altijd op de veertiende zondag van het jaar geleden en is de enige koers die vanaf de start in 1919 ieder jaar is gereden, ook tijdens de tweede wereldoorlog.

Meestal wordt de winnaar besloten op de laatste heuvels van de dag, zoals de beroemde Paterberg. Andere belangrijke beklimmingen die vaak in het parcours zitten zijn de Muur van Geraardsbergen, de Molenberg en de Taaienberg.

Parijs-Roubaix – De Hel Van Het Noorden

Een week na de Ronde van Vlaanderen is het tijd voor ‘Lenfer Du Nord‘, ‘De Hel van het Noorden’. Een echte kasseienkoers door het noorde van Frankrijk, met veel regen, modder en spektakel. Parijs-Roubaix is de populairste en belangrijkste van alle monumenten, en wordt daarom ook wel eens ‘De Konings Der Klassiekers’ genoemd.

Voorbeelden van beroemde kasseiestroken zijn Bos van Wallers-Arenberg (2,4 km),  Mons-en-Pévèle (3 km) en Carrefour de l’Arbre (2,1 km). Deze kasseienstroken worden ingedeeld met sterren van één tot vijf om de moeilijkheidsgraad aan te geven.

Luik-Bastenaken-Luik – De Deken

Het traditionele sluitstuk van de voorjaarsklassiekers: Luik-Bastenaken-Luik. Verreden sinds 1892, en dat maakt deze wielerwedstrijd de oudste van de vijf monunten. Daarom de bijnaam ‘La Doyenne’: ‘De Deken’. Door het tactische parcours recht door de Ardenne met afwisselend heuvels, vlakke stukken en af en toe kasseien, wordt dit door veel renners en kenners het moeilijkst monument genoemd.

De Belg Eddy Merckx wist deze koers als enige vijf keer op zijn naam te schrijven. Memorabel was de editie van 20 april 1980, toen door hevige sneeuwval maar 21 van de 174 originele deelnemers de finish  hebben gehaald.

Ronde van Lombardijen – De Koers van de Vallende Bladeren

In het najaar wordt het laatste monument gereden: ‘La Corsa Delle Foglie Morte’, ofwel ‘De Koers Van De Vallende Bladeren’. Verreden in het noorden van Italië, vaak in de buurt van het prachtige Comomeer en eindigt in de stad Lecco.

De bekendste klim van de Ronde van Lombardijen is de klim naar de Madonna del Ghisallo. Een klein kerkje bovenop een berg waar ‘de Madonna‘ waakt over de fietsers. Madonna del Ghisallo wordt gezien als de beschermheiligen van de wielrenners.

Andere tijden sport over de klassiekers

Wielerliefhebber en documentairemaker Wilfried de Jong maakte in 2013 een paar mooie afleveringen van Andere Tijden Sport over de klassiekers. Een paar zijn op Youtube te bezichtigen, en erg het kijken waard.

Andere Tijden Sport – De Kasseien Van Parijs Roubaix

Andere Tijden Sport – Milaan-Sanremo

Mis je informatie in dit artikel? Gebruik dan de reacties hieronder!

Fietsliefhebber? Lees ook ons artikel over deelfietsen.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

About Author

Gerben schrijft artikelen voor Dubbo over onderwerpen die hem interesseren, en dat kan in principe alles zijn.

Leave A Reply