zaterdag, mei 15
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Deelfietsen zijn fietsen die iedereen kan gebruiken. Je hebt deelfietsen met en zonder een thuisbasis. Vooral de deelfiets zonder thuisbasis is plotseling sterk in opkomst in Nederland. Merken als oBike, Mobike en Donkey Republic doen hun uiterste best om een stukje van deze markt mee te pikken.

Wat is een deelfiets?

Een deelfiets is een fiets zonder vaste eigenaar. Vroeger waren er al deelfietsen, via bijvoorbeeld het witte fietsenplan, maar de laatste jaren is dit fenomeen sterk in opmars als onderdeel van de deeleconomie. Het bekendste voorbeeld in Nederland is de populaire OV-fiets, een product van de NS.

Maar sinds begin 2017 betreden meer spelers de markt, voornamelijk met deelfietsen zonder thuisbasis. Waar je de OV-fiets altijd weer naar het station moet brengen, mag je de deelfiets overal parkeren na gebruik.

Hoe werkt een deelfiets?

De meeste deelfietsen zonder thuisbasis, zoals oBike, Mobike of Donkey Republic werken met een app. Hierin kan je een foto maken van een QR code op de fiets, waarna hij van het slot gaat en je op weg kan.

In de app wordt de tijd bijgehouden en de betaling verwerkt. Wanneer je je bestemming hebt bereikt zet je de fiets op een geschikte plek weer op slot en stopt de transactie. Je betaald dan alleen voor de tijd dat je de fiets hebt gebruikt, en kan hem in principe bijna overal parkeren!

Verschillende deelfietsen vergeleken

Merk Kosten Steden Via
Obike € 0.50 cent per 30 minuten Amsterdam*, Rotterdam App (€79 borg)
Flickbike € 1 per uur Amsterdam* App (€79 borg)
Mobike onbekend Rotterdam App (€79 borg)
OV-fiets € 3,85 per 24 uur (+ abbonement) Landelijk Huren op stations
Donkey Republic € 7 – 12 euro per dag Rotterdam, Amsterdam*, Haarlem, Hilversum App

* Fietsen tijdelijk verwijderd

Deelfietsen in het nieuws

Amsterdam heeft snel na de introductie de deelfiets helemaal verboden, omdat de beschikbare fietsenstallingen de extra fietsen niet aankonden. Maar is momenteel bezig met een plan om de deelfiets opnieuw te introduceren. Een paar bedrijven krijgen waarschijnlijk een vergunning om exclusief een beperkt aantal deelfietsen te exploiteren.

Tegenwoordig zijn er ook deelscooters te vinden in Nederland! Meer informatie? Lees ons artikel over deelscooters.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

About Author

Eva is hoofdredacteur van Dubbo en schrijft over onderwerpen die haar interesseren.

Leave A Reply